.

ГРИЖАТА ЗА СЛУЖЕБЕН АВТОПАРК: ЛЕКОТОВАРНИ И ГРАДСКИ АВТОМОБИЛИ

08-03-2022

Безспорна е ролята на лекотоварните автомобили и бусове, която те играят за отделните и колективни икономики в Европа.  Всеки ден хиляди микробуси, пикапи и леки автомобили извършват доставки, превозват стоки и транспортират водачи и пътници до работните им места. Въпреки това, значението им често се подценява. Независимо от това, че безопасността и ефективността са от първостепенно значение за всички участници в движението, леките автомобили и микробусите не винаги са обект на същото високо ниво на контрол, за разлика от камионите.  

Макар и силно натоварени, лекотоварните служебни автомобили обикновено не пътуват на дълги разстояния. Докато камионите често изминават километри по магистралите, лекотоварните автомобили извършват критично важните доставки до крайни точки в градски и селски райони. Движението от типа “спри-тръгни“ в градовете и променливите пътни условия допълнително натоварват спирачките и окачването. И въпреки че не изминават ежедневно толкова километри, колкото тежкотоварните автомобили, лекотоварните автомобили, движещи се в градска и извънградска среда, вероятно ще бъдат на пътя през по-голямата част от деня, което е и причина за тяхното износване и изхабяване.  

Пандемията COVID-19 също увеличи тези проблеми. Например, в Обединеното кралство ограниченията, въведени по време на първата вълна на вируса, доведоха до удължаване със шест месеца на срока на валидност на задължителните изпитвания за безопасност от страна на Агенцията за стандартизация на водачите и превозните средства. Въпреки че организацията се стремеше да наблегне върху това, че законовата отговорност да гарантират, че превозното им средство е в състояние, пригодно за движение по пътищата, е на водачите, това означаваше, че собствениците и операторите трябва да се ползват с по-голяма степен на доверие.    

Повишаването на осведомеността и действията по отношение на по-големите нужди от поддръжка на лекотоварните и леки автомобили несъмнено ще бъде предизвикано от засиленото регулиране. Все пак, има някои прости ежедневни проверки, които техниците, управителите на автопаркове и собствениците-водачи могат да извършват, за да помогнат за намаляване на риска за себе си и за другите участници в движението. Проверките на гумите, планирането на маршрутите, обезопасяването на товарите, мониторингът, доливането на течности и проверките на светлините са действия, които трябва да се предприемат често за постигането на максимална безопасност и ефективност.

Използването на моторно масло с премиум качество, такова като Texaco Havoline ProDS, може да повиши общата ефективност и надеждност. Всяко масло Texaco Havoline ProDS е разработено така, че да отговаря на спецификациите на основните производители на леки автомобили и микробуси и може да помогне за подобряване на горивната ефективност и емисиите на CO2 чрез намаляване на загубите от триене в двигателя. Технологията Depostit Shield (щит срещу отложенията) на Texaco Havoline намалява натрупването на вредни отложения, което съдейства за намаляване на износването при работа и удължаване на живота на двигателя. Операторите могат да използват и Techron, патентован препарат за почистване на горивната система, който помага в борбата с натрупването на отложения в горивната система.  

Камионите не са единствените 'оръдия на труда' по пътищата. Отвъд шума и суетата на магистралата ще откриете цял автопарк от леки автомобили и микробуси, работещи усилено за посрещане на всяка наша нужда. Може би е време и те да получат вниманието, което заслужават.

Източник: www.texacolubricants.com

назад