.

Пламен Бобоков и арх. Танко Серафимов /посмъртно/ бяха удостоени със званието “Почетен гражданин на град Русе”

01-03-2016

Съсобственикът на "Приста Oйл" Пламен Бобоков и арх. Танко Серафимов /посмъртно/ стават почетни граждани на Русе. Това реши Общинският съвет в крайдунавския град.

Мотивите на Председателският съвет са идентични с тези, изложени в получените от общинските съветници номинации. Арх. Танко Серафимов /1943-2013/ е един от най-значимите съвременни български архитекти, проектант и ръководител на екипите на "Ателие Серафимов архитекти", преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия, два последователни мандата ръководител на Съюза на архитектите в България, носител на няколко награди за проект на "Сграда на годината", носител на наградата за архитектура на Столична община. Проектирал е множество сгради в цялата страна – търговски центрове, офиси, жилищни сгради, хотели, спортни обекти, както и новата многофункционална зала „БУЛСТРАД Арена“ в Русе. Едно от последните признания на арх. Серафимов е номинацията на Арената в категория „Сгради спортна инфраструктура“ в Националния конкурс „Сграда на годината 2015“. 

Г-н Пламен Бобоков е роден в Русе, на 31.10.1968 година. Завършил е русенската Математическа гимназия и висше юридическо образование. От 1992 г. се занимава с частен бизнес. През 1993 г., заедно с брат си Атанас Бобоков, основават дружеството "Приста Ойл".

Пламен Бобоков е едни от най-щедрите меценати на културата и радетел на българщината. С дарени от него средства беше изграден християнският център за подпомагане на бедни хора в кърджалийския манастир "Успение Богородично", както и паметникът на светите братя Кирил и Методий, дарен на българската общност в Одеса, Украйна. Дело на фондация "Братя Бобокови" е и проектът за подкрепа на духовните и културни ценности "Прекрасният Северозапад", стартирал през 2002 г. Очакванията и декларираните намерения от страна на братя Бобокови са едноименната фондация да изгради Нумизматичен музей в Русе, който да се помещава в сградата на бившето Музикално училище на ул. „Борисова“.  Пламен Бобоков е един от най-щедрите дарители, член на Управителния съвет на Сдружение "Всех Святих" и радетел на идеята на възстановяването на църквата „Всех Святих“ в Русе.

През последните години Пламен Бобоков влага много усилия и в съвместната с Община Русе реализация на проекта за довършването на чаканата десетилетия наред от русенци Спортна зала. Днес „БУЛСТРАД Арена“ е най-модерното и функционално ориентирано съоръжение в България за провеждането на международни, национални и регионални спортни и развлекателни събития. Архитектурата на Арената ще въведе нови стандарти в провеждането на спортни и развлекателни събития в България и ще позволи залата да оперира според съвременните пазарни предизвикателства и Европейски стандарти. В Националния конкурс за Сграда на годината 2015, в категория "Сгради спортна инфраструктура", наградата спечели „БУЛСТРАД Арена". Очакванията са през следващите няколко години районът около залата да се обособи като трети градски център, благодарение на инвестиционните намерения на Пламен Бобоков за довършване на строителството и развитие на туризма и бизнеса в нашия град. 

Общински съвет – Русе удостои посмъртно със званието “Почетен гражданин на град Русе” арх. Танко Серафимов за неговите значими постижения в областта на архитектурата и за приноса му към развитието на инфраструктурата на Русе. Със званието “Почетен гражданин на град Русе” бе удостоен и Пламен Бобоков за приноса му за развитие на икономиката и инфраструктурата на гр. Русе и като един от най-щедрите дарители в Община Русе.

назад