.

Пламен Бобоков: Русе е не само в сърцето ми, но и във всички мои бъдещи проекти

22-03-2016

„Приста Ойл“ се превърна в емблема на успешен бизнес не само в България, но и все по-категорично в международен план. Вече в колко държави се разпростира Вашият бизнес и какви резултати очаквате през новата година?                                                                                             

 Считам, че 2016 година ще бъде исторически най-добрата за Приста Ойл. С основание очаквам повече от отлични резултати, тъй като имаме сключени големи договори и всеки момент ще започне изпълнението по тях. Така че, меко казано, очаквам не удвояване, а утрояване на резултата. Но нека не бързаме да говорим в аванс, а изчакаме прогнозите да станат реалност; опитът от последните няколко години ме научи да бъда по-предпазлив. Що се касае до географията на бизнеса, към настоящия момент освен производствата ни в България имаме и такива, които се генерират от заводите ни в чужбина. Изключвайки българския и румънския пазар, които са основни за нас, почти изцяло „Приста“ е ориентирана към страни извън Европейския съюз - вече изнасяме за над 40 държави на 4 континента.                             

От лятото на 2015 е факт и първата частна зала в Югоизточна Европа - зала „Булстрад Арена“. Безпрецедентен по рода си проект, който заедно с брат Ви Атанас, разгърнахте и осъществихте в публично-частно партньорство с Община Русе. Какви са положителните последици за град Русе?                                                                                                                                        

Както не веднъж съм казвал, „Булстрад Арена“ е призвана да върне славата и величието на града ни. Тя е част от проект за възраждането на Русе, важна предпоставка градът да върне короната си на културно средище в България и същевременно заеме достойно място в Югоизточна Европа като център на културни, спортни, обществени, бизнес и конгресни прояви. Да привлича международно внимание, туристи и по този начин да провокира икономически подем в нашия град. Отново искам да спомена, че изграждането и откриването на залата не изчерпва ангажимента ни към нея, а продължава със сериозни разходи по издръжка й.

С какво са свързани амбициите ви за бъдещето на залата?                                                              

Голямата ни амбиция е да превърнем „Булстрад Арена“ в своеобразен институт, около който ще се консолидират и развият интересни бизнес и културни процеси и да стане притегателен център за Дунавския регион, като в това число включвам не само българската част, но и румънската. Място, където да се провеждат всякакви видове събития на световно, европейско, национално, регионално и локално ниво. Всъщност, залата е само началото и в основата на всичко, което предстои да създадем. Вече работим върху това да надграждаме покрай нея с допълнителни проекти, които да я направят още по-атрактивна както за спорт, така и за културни и конгресни мероприятия. Следващата ни сигурна инвестиция е хотел в непосредствена близост, чието строителство се надяваме да започнем през месец май. Той ще допринесе за 100 %-вата й функционалност. Изграждането му ще даде възможност да предлагаме услугата „спортен лагер“. В обстановката на модерен хотел ще могат да бъдат настанявани клубни и национални отбори за тренировъчни процеси и подготовка по съответния спорт, като използват всички по-малки тренировъчни зали, както и основната зала в „Булстрад Арена“. Същото важи и за гостите на културните мероприятия, като към цената на билета ще можем да добавим и атрактивен пакет за престой, включващ нощувка, закуска, обяд, вечеря и т.н.

Хотелът ще разполага с модерна и уютна СПА ерия, басейн и фитнес център. На територията му е предвидено да бъде изградена и функционално оборудвана първата за гр. Русе  модерна и ергономична конферентна зала с широки възможности за реализация на различни по обем и същност мероприятия – от лимитирани малки бизнес сбирки, през пресконференции и форуми за 250 човека, до мащабни конгресни изяви с обем до 3 000 човека. Сериозно внимание е обърнато на всеки детайл, с цел задоволяване и най-капризните изисквания. Ще има топла връзка между хотела и „Булстрад Арена“, не само за удобството  на клиентите, но и за  обслужване на залата с кетъринг. Включително кухнята на хотела ще бъде изградена по начин, позволяващ да обслужва много голям брой, от порядъка на 4 хиляди, човека.                                                                                                                                                                     

Налага се да мислим дългосрочно, защото само след две години, през 2018-та, предстои България да стане водеща страна в Европейския съюз. Тогава Русе, като най-големият български град на река Дунав и централен град по Дунавската стратегия между България и Румъния, ще бъде домакин на редица международни събития. Трябва да сме готови да посрещнем това предизвикателство. Защото освен красивите булеварди и прекрасните паркове,  Русе се нуждае от място за настанявне на  многобройните гости, от  зала, в която да бъдат посрещнати и  обслужени  по съответния европейски начин.

В заключение искам да кажа, че заедно с брат ми предвиждаме редица други неща, които да направим за Русе, с желанието да привлечем сериозния бизнес за инвестиции в града, но на този етап все още не бих искал да коментирам в подробности. Истината е, че Русе е не само в нашите сърцата, но и във всичките ни бъдещи проекти.

В тази връзка, какво се случва със сградата на Музикалната гимназия в Русе и идеята Ви да я превърнете в Първия частен музей в България?

Музеят ще бъде завършен. В момента извършваме всички необходими действия, за да реализираме и този проект в града. Проект, който смея да твърдя, съхрани през годините уникалния  паметник на културата и не допусна той да бъде съборен и заменен от поредния „гениален проект“. Кандидатстваме по европейска програма и трябва да изчакаме, но считам, че сме направили всичко необходимо по нашите стандарти за да изградим най-модерния музей в България. С откриването му ще приключим поредния си ангажимент, допълващ идеята ни да възродим Русе и върнем старата му слава на културна столица на България.

Верни ли са слуховете, че ще ставате член на настоятелството на Русенския университет?

Да, вече не само брат ми Атанас, но и аз ще бъда част от настоятелството на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Огромна чест е за нас. Любезната покана ми бе отправена от новия ректор проф. д-р Велизара Пенчева, както и от Председателя на Общинския съвет на гр. Русе и бивш ректор на университета чл. кор. проф. д. т. н. инж. Христо Белоев.

На такова предложение не можем да откажем, още повече, че заедно с брат ми имаме интересни планове за развитие, които включват и Университета. Така че, надявам се да съумеем да приложим положителния си опит от публично-частното партньорство с Общината и в партньорството ни с Русенския университет. Защото Университетът, като водещ образователен център и доброто образование като цяло, са едни от най-силните оръжия за развитие не само на нашия град и бизнеса в него, но и въобще за развитието на региона.

Освен с успешен бизнес и мащабни проекти, фамилия Бобокови се свързва и със сериозна благотворителност. Като дълг на бизнеса ли я приемате и какво ви носи това?

Разбира се, дарителството е част от философията за връзката на бизнеса с обществото. За мен и брат ми то е по-скоро семейна ценност, в която сме възпитани и дълг на всеки един от нас. Затова се стараем да възпитаваме и децата си в тази насока, а отговорността ни като публични фигури е още по-задължаваща. През всичките тези години и днес, не спираме да подкрепяме много и най-различни инициативи, без да го афишираме или търсим признание. Силно вярваме, че личният пример и приемствеността е пътят за възстановяване на филантропските традиции у нас и е връзка с нашите корените.

назад